Hoe weet je dat je klaar bent voor het praktijkexamen?
Signalen dat je examenklaar bent. Je hebt al flink wat rijlessen gehad. Misschien heb je al een tussentijdse toets gedaan. Maar dan komt het grote moment dichterbij: het praktijkexamen. Veel leerlingen stellen zichzelf op een gegeven moment de vraag: Ben ik er eigenlijk wel klaar voor? Dat is een hele normale vraag. Iedereen is in het begin een beetje onzeker over het praktijkexamen. In deze blog helpen we je om beter te begrijpen of jij er echt klaar voor bent. We leggen uit waar je op kunt letten, welke signalen je bij jezelf kunt herkennen en wat jouw instructeur belangrijk vindt.
Contact
Waarom het belangrijk is om goed voorbereid te zijn
Het praktijkexamen is niet bedoeld om je “te pakken” op fouten. De examinator kijkt vooral of jij veilig en zelfstandig kunt rijden. Je hoeft dus niet perfect te zijn. Fouten maken mag, zolang je er maar goed mee omgaat.
Toch is het belangrijk dat je er goed genoeg klaar voor bent. Als je te vroeg examen doet, is de kans op slagen kleiner. Je verliest misschien je zelfvertrouwen en dat maakt rijles minder leuk. Daarom is het slim om samen met je instructeur een goed moment te kiezen.
Je rijdt met vertrouwen en rust
Eén van de duidelijkste signalen dat je klaar bent voor het examen, is het gevoel van rust tijdens het rijden. In het begin is alles nieuw: schakelen, spiegelen, remmen en kijken. Maar na een tijdje merk je dat het vanzelf gaat. Je hoeft niet meer na te denken bij elke handeling.
Als je merkt dat je tijdens de rijles steeds vaker ontspannen achter het stuur zit, is dat een goed teken. Natuurlijk ben je soms nog een beetje onzeker, vooral in nieuwe situaties, maar je herstelt snel. Je weet wat je moet doen. Dat vertrouwen is heel belangrijk voor het examen.
Je kunt alle bijzondere verrichtingen goed uitvoeren
Tijdens het praktijkexamen krijg je één of twee bijzondere verrichtingen. Denk aan achteruitrijden in een parkeervak, achteruit de bocht om of keren op de weg. Deze handelingen moet je soepel en veilig kunnen doen.
Als je klaar bent voor het examen, dan kun je deze verrichtingen uitvoeren. Je weet wat je moet doen, je kijkt goed om je heen en je hebt je voertuig onder controle. Je hoeft niet supersnel te zijn, het gaat vooral om controle, veiligheid en overzicht. Maak je ook geen zorgen als het niet helemaal in één keer lukt, het gaat er vaak om dat je het veilig houdt. Oefen dit dus goed in je lessen en vraag om extra uitleg als je het nog spannend vindt.
Je rijdt veilig, ook als er iets onverwachts gebeurt
Op het examen draait alles om veilig rijden. De examinator wil zien dat je het verkeer goed kunt inschatten en daar rustig op reageert. Natuurlijk hoef je niet perfect te rijden. Maar je moet wel laten zien dat je veilig keuzes maakt.
Een belangrijk signaal dat je examenklaar bent, is hoe je reageert op onverwachte situaties. Kandidaten die klaar zijn voor het examen blijven rustig, zelfs als het druk is of chaotisch. Ze houden overzicht, passen hun snelheid aan en nemen geen onnodige risico’s. Dat is precies wat het CBR wil zien.

Je herkent verkeerssituaties en weet wat je moet doen
Als je begint met rijlessen, moet je vaak nadenken over voorrang, snelheid en verkeersregels. Maar naarmate je meer rijdt, gaan die keuzes sneller automatisch. Als je examenklaar bent, herken je situaties en weet je wat je moet doen. Kom je bij een voorrangsweg dan rem je vanzelf af en kijk je goed. Rijd je in een drukke straat dan pas je je snelheid aan. Moet je invoegen op de snelweg dan kijk je op tijd en kies je het juiste moment. Je rijdt vloeiend, logisch en veilig. Dat laat zien dat je klaar bent om zelfstandig de weg op te gaan.
Je hebt geoefend op verschillende plekken en tijden
Het is belangrijk dat je in je rijopleiding veel verschillende situaties hebt meegemaakt. Denk aan rijden in het donker, in de regen, in de spits of juist op een rustige dag. Heb je goed geoefend op meerdere plekken? Als je al die situaties goed herkent en rustig blijft, ben je beter voorbereid op wat er kan gebeuren tijdens het examen.
Tot slot: vertrouw op jezelf (en je instructeur)
Twijfel je nog steeds een beetje? Dan is het goed om dit met je rijinstructeur te bespreken. Hij of zij weet waar je staat en kan je eerlijk advies geven. Als je instructeur zegt dat je het kunt, kun je daar meestal op vertrouwen.
Daarnaast is het belangrijk dat je zelf vertrouwen hebt. Denk terug aan hoe ver je bent gekomen. De eerste keer dat je reed, kon je misschien nog geen bocht maken zonder hulp. Nu rijd je zelfstandig, denk je vooruit en hou je overzicht. Dat is al een hele prestatie.
En vergeet niet: je hoeft niet perfect te zijn om te slagen. Je hoeft alleen maar veilig en zelfstandig te rijden. De rest komt vanzelf met ervaring.
Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen?
Rijschool Vincent Fijan heeft een aantoonbaar hoog slagingspercentage. Dankzij dit slagingspercentage is succes gegarandeerd.
"(Vereist)" geeft vereiste velden aan