De basisuitrusting voor elke motorrijder

Motorrijden kan een geweldige ervaring zijn. De vrijheid op de weg, de snelheid en het gevoel van avontuur maken het een populaire hobby en manier van reizen. Maar voordat je op je motor stapt, is het belangrijk om te weten welke uitrusting je nodig hebt. Een goede basisuitrusting zorgt voor veiligheid, comfort en maakt je rit aangenamer. In deze blog bespreken we de essentiële uitrusting voor elke motorrijder.

Contact
Wat heb ik nodig voor motorrijles

Waarom is goede uitrusting belangrijk?

Goede motorrijuitrusting is essentieel om verschillende redenen. Het belangrijkste is natuurlijk veiligheid. Motorrijden brengt risico’s met zich mee en je wilt jezelf zo goed mogelijk beschermen. Daarnaast zorgt de juiste uitrusting voor comfort tijdens het rijden, wat vooral belangrijk is tijdens lange ritten. Bovendien kan goede uitrusting je rijervaring verbeteren en ervoor zorgen dat je meer plezier hebt op de weg.

Welke helm heb ik nodig?

Een helm is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van je uitrusting. Het beschermt je hoofd bij een val of ongeluk. Er zijn verschillende soorten helmen beschikbaar, maar niet elke helm is geschikt voor elke rijder. Hier zijn enkele veelgestelde vragen over helmen:

Wat is het verschil tussen een integraalhelm, een systeemhelm en een jethelm?

Integraalhelm: Dit type helm biedt de beste bescherming omdat het je hele hoofd bedekt, inclusief je kin. Het is ideaal voor snelwegen en lange ritten.

Systeemhelm: Ook wel een flip-up helm genoemd. Je kunt het kinstuk omhoog klappen, wat handig is bij het tanken of praten zonder je helm af te nemen.

Jethelm: Deze helm bedekt alleen de bovenkant en zijkanten van je hoofd, maar niet je kin. Het biedt minder bescherming maar is geliefd bij stedelijke rijders vanwege het comfort en de ventilatie.

Hoe kies ik de juiste maat helm?

Het is belangrijk dat je helm goed past. Een te grote of te kleine helm kan minder bescherming bieden en ongemakkelijk zijn. Meet de omtrek van je hoofd en raadpleeg de maattabel van de fabrikant. De helm moet stevig zitten zonder te knellen en niet los bewegen als je je hoofd schudt.

Welke kleding moet ik dragen?

Motorkleding beschermt je lichaam bij een val en helpt vaak ook een beetje tegen bepaalde weersomstandigheden. Hier zijn enkele kledingstukken die elke motorrijder zou moeten hebben:

Motorjas

Een goede motorjas is gemaakt van slijtvast materiaal zoals leer of textiel. Het biedt bescherming bij een val en heeft vaak ingebouwde beschermers voor je ellebogen, schouders en rug.

Motorbroek

Net als een motorjas moet een motorbroek gemaakt zijn van slijtvast materiaal en bescherming bieden voor je heupen en knieën. Sommige broeken zijn waterdicht of hebben een uitneembare voering voor verschillende weersomstandigheden.

Handschoenen

Handen zijn kwetsbaar en kunnen bij een val snel gewond raken. Motorrijhandschoenen beschermen je handen en bieden grip op het stuur. Ze moeten goed passen en gemaakt zijn van sterk materiaal.

Motorlaarzen

Je voeten en enkels hebben goede bescherming nodig. Motorlaarzen moeten stevig zijn, goed passen en je enkels bedekken. Ze bieden bescherming tegen schokken en hebben vaak een anti-slipzool voor extra grip.

Wat zijn andere essentiële accessoires?

Naast de basisuitrusting zijn er enkele accessoires die je rijervaring kunnen verbeteren en je veiligheid verbeteren.

Rugbeschermers

Een rugbeschermer biedt extra bescherming voor je ruggengraat. Ze zijn vaak ingebouwd in motorjassen of als apart stuk verkrijgbaar. Een rugbeschermer kan ernstige rugletsels bij een val voorkomen.

Reflecterende kleding

Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers, vooral ‘s nachts. Reflecterende kleding of accessoires helpen je om op te vallen en verkleinen het risico op ongelukken.

Oordoppen

Motorrijden kan lawaaierig zijn, vooral bij hoge snelheden. Oordoppen beschermen je gehoor en verminderen vermoeidheid door het constante geluid van de wind en de motor.

Hoe onderhoud ik mijn uitrusting?

Het onderhouden van je motorrijuitrusting verlengt de levensduur en zorgt ervoor dat het zijn beschermende eigenschappen behoudt.

Helmonderhoud

Houd je helm schoon door de binnenkant regelmatig te wassen en de buitenkant af te nemen met een vochtige doek. Vervang je helm na een val of na vijf jaar gebruik, zelfs als hij er nog goed uitziet.

Kledingonderhoud

Volg de wasinstructies van de fabrikant voor je motorjas en -broek. Reinig en verzorg leren kleding met geschikte producten om het materiaal soepel en waterafstotend te houden.

Handschoenen en laarzen

Reinig je handschoenen en laarzen regelmatig en behandel ze met waterdichte sprays of conditioners om het materiaal in goede staat te houden.

Veelgestelde vragen over motorrijuitrusting

 • Wat is de beste helm voor een beginner?

  Voor beginners is een integraalhelm een goede keuze vanwege de uitgebreide bescherming. Zorg ervoor dat de helm een goede pasvorm heeft en gecertificeerd is volgens de veiligheidsnormen. 

 • Hoeveel kost goede motorrijuitrusting?

  De kosten van motorrijuitrusting variëren. Een goede helm kost tussen de 100 en 500 euro, motorjassen tussen de 150 en 600 euro, broeken tussen de 100 en 400 euro, handschoenen tussen de 50 en 150 euro, en laarzen tussen de 100 en 300 euro. Investeer in kwaliteitsproducten voor de beste bescherming. 

 • Kan ik gewone kleding dragen op een motor?

  Hoewel je gewone kleding kunt dragen, biedt het niet de bescherming die motorkleding biedt. Bij een val kunnen jeans en een T-shirt je niet beschermen tegen schaafwonden en verwondingen. Investeer in specifieke motorkleding voor je veiligheid. 

 • Hoe kies ik de juiste motorlaarzen?

  Kies motorlaarzen die stevig zijn en goed passen. Ze moeten je enkels bedekken en bescherming bieden voor je tenen, hiel en scheenbeen. Probeer verschillende paren om te zien welke het beste zitten en voldoende bewegingsvrijheid bieden. 

 • Zijn er speciale kledingstukken voor rijden in de regen?

  Ja, er zijn speciale regenkledingstukken beschikbaar voor motorrijders. Waterdichte motorjassen en –broeken of een regenpak houden je droog tijdens natte ritten. Zorg ervoor dat je regenkleding ademend is om zweet en vocht van binnenuit te voorkomen. 

Conclusie

Een goede basisuitrusting voor motorrijders is essentieel voor veiligheid en comfort. Investeer in een goede helm, motorjas, motorbroek, handschoenen en laarzen. Overweeg ook extra accessoires zoals rugbeschermers, reflecterende kleding en oordoppen. Onderhoud je uitrusting goed om de levensduur te verlengen en de beschermende eigenschappen te behouden. Door de juiste uitrusting te dragen, kun je met een gerust hart genieten van elke rit op je motor. 

Onthoud, veiligheid staat altijd voorop. Bereid je goed voor, blijf alert op de weg en geniet van de vrijheid die motorrijden biedt. 

Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen?

Rijschool Vincent Fijan heeft een aantoonbaar hoog slagingspercentage. Dankzij dit slagingspercentage is succes gegarandeerd.

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan