Gezakt voor je rijexamen? 5 tips voor het herexamen

We begrijpen hoe ontmoedigend het kan zijn als je niet slaagt voor je rijexamen, maar geef vooral niet op! Je rijbewijs is de moeite waard en je kunt een herexamen maken. Maar hoe pak je zo’n herexamen nu het beste aan? Lees onderstaande tips en blijf vooral positief!

Contact
Tips voor herexamen rijbewijs

Tip 1: Werk aan je verbeterpunten

Na afloop van je examen vertelt de examinator je welke onderdelen onvoldoende waren. Dit kun je ook teruglezen op het uitslagformulier. Hierdoor kun je gericht oefenen op wat er nog beter kan. Neem de tijd om de feedback van de examinator grondig te doorlopen. Begrijp welke fouten je hebt gemaakt en waarom, bespreek dit ook met je rijinstructeur. Op deze manier kunnen jullie tijdens de lessen hier extra aandacht aan besteden.

Tip 2: Neem extra rijlessen

Een van de beste manieren om je voor te bereiden op een herexamen is door extra rijlessen te nemen. Tijdens deze extra lessen kun je specifiek werken aan de gebieden waar je moeite mee had tijdens je eerste poging.

Tip 3: Probeer niet foutloos te rijden

Fouten maken is menselijk, ook in het verkeer. Als je een klein foutje maakt, moet je niet meteen in paniek raken en denken dat je gezakt bent. Corrigeer jezelf en probeer het te vergeten, zodat je op de rest van de rit kunt focussen. (De beoordeling gaat over de structuur van de hele rit en hangt slechts in een klein deel van de gevallen af van een enkel incident)

Tip 4: Komt het door de zenuwen? Plan een faalangstexamen

Als zenuwen een grote rol spelen, kan een faalangstexamen een uitkomst bieden. Dit examen biedt meer tijd en een rustigere setting, wat kan helpen om angst te verminderen en je ware rijvaardigheid te tonen. Ook krijg je een examinator mee die getraind is in het omgaan met faalangst.

Tip 5: Maak er niet een te groot punt van

Stap er overheen en richt je met positieve zin op het herexamen. Leg geen onnodige druk op jezelf, zodra je het gevoel hebt dat je het rijden voldoende beheerst hoef je je niet druk te maken dat er een examinator meerijdt.

Deze tips zullen je helpen om je beter voor te bereiden op je herexamen. Door aandachtig te luisteren naar feedback, zorgvuldig te oefenen en je zenuwen te beheersen, verhoog je je kansen aanzienlijk bij het herexamen. Wees vooral niet ontmoedigd en heel veel succes!

Nog niet uitgelezen? Lees ook Top 10 Veelgemaakte fouten tijdens het rijexamen

Nog meer lezen?

Hieronder vind je de laatste blogs!

Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen?

Rijschool Vincent Fijan heeft een aantoonbaar hoog slagingspercentage. Dankzij dit slagingspercentage is succes gegarandeerd.

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan