Hoe veilig rijden in de regen? | Vincent Fijan

Autorijden tijdens regenachtig weer kan verraderlijker zijn dan men vaak denkt, maar als automobilist zal je er vroeg of laat niet aan ontkomen. Als je deze tips volgt en bepaalde fouten vermijdt, ga je een stuk veiliger op weg, zelfs als het hard regent.

Contact
Tips voor rijden in de regen

Waarom kan autorijden in de regen gevaarlijk zijn?

Verminderde Zichtbaarheid: Regen, vooral hevige buien, kan de zichtbaarheid aanzienlijk verminderen. Dit maakt het moeilijker voor bestuurders om de weg, andere voertuigen en voetgangers te zien.

Gladde Wegen: Regenwater vermengd met olie en vuil op de wegoppervlakte kan leiden tot gladde wegen. Dit verhoogt het risico op uitglijden en verlies van controle over het voertuig.

Aquaplaning: Bij hoge snelheden kan waterophoping op de weg ervoor zorgen dat de banden het contact met het wegdek verliezen en op het water ‘glijden’. Dit fenomeen, bekend als aquaplaning, kan de bestuurder de controle over het voertuig doen verliezen.

Langere Remweg: Natte wegen kunnen de remweg van een voertuig verlengen. Dit betekent dat het langer duurt om het voertuig volledig tot stilstand te brengen, wat het risico op botsingen verhoogt.

Tips voor autorijden in de regen

De weg is gladder, het zicht vaak beperkter en de reactietijd kan toenemen. Het is daarom belangrijk om je rijstijl aan te passen en extra voorzichtig te zijn. Hier volgen enkele tips die je kunnen helpen om veiliger te rijden in regenachtige omstandigheden.

 

Tip 1 : Rijd wat rustiger

Het natte wegdek zorgt ervoor dat je remweg toeneemt, wat ernstige gevolgen kan hebben bij te hoge snelheden of onvoldoende afstand tot de voorligger. Door je snelheid enigszins te verminderen en afstand te bewaren tot andere weggebruikers, zal je een stuk veiliger door het verkeer gaan.

Tip 2: Wees voorspelbaar

Bij regenachtig weer is het van belang kalm en vloeiend te rijden, rij niet te sportief of impulsief want je kan te maken krijgen met aquaplaning, waardoor je kan gaan slippen. Wees extra voorzichtig ten opzichte van scooterrijders, bromfietsers, fietsers en voetgangers, die meer hinder ondervinden van regen en mogelijk wind.

Tip 3: Remmen op de motor

Het is aan te raden om zoveel mogelijk op de motor te remmen. Dit houdt in dat je het gas loslaat en terugschakelt naar een lagere versnelling. Echter, blijf ook nu bewust van je achterliggers. Als je opmerkt dat zij erg dicht op je rijden, is het verstandig om toch even kort het rempedaal aan te raken. Zo activeer je de remlichten en waarschuw je de achterliggers dat je snelheid gaat minderen.

Tip 4: Lichten aan doen!

In de regen is het vaak ook donker, zorg altijd voor goede zichtbaarheid op de weg. In normale regenomstandigheden, wanneer je zicht beperkt is tot minder dan tweehonderd meter, is het belangrijk om je dimlichten aan te doen.

Tip 5: Bandenspanning, profieldiepte en de juiste autobanden

In regenachtige omstandigheden zijn bandenspanning en profieldiepte van extra belang. De juiste bandenspanning zorgt voor een betere grip en stabiliteit en de juiste profieldiepte zorgt voor betere waterafvoer wat aquaplaning voorkomt. Het is ook altijd een goed plan om je winterbanden tijdig te wisselen.

Extra tips voor rijden in de regen:

  • Zorg voor degelijke ruitenwissers
  • Gebruik de airconditioning om condens in uw voertuig te voorkomen.
  • Trek geleidelijk op
  • Houdt rekening met opspattend water

Aquaplaning Voorkomen:

  • Pas je snelheid aan de weersomstandigheden aan.
  • Vermijd spoorvorming en grote plassen water op de weg.
  • Controleer regelmatig de profieldiepte van je banden. Het wettelijke minimum is 1,6 mm, maar -vervang voorbanden bij voorkeur al bij een profiel van minder dan 2,5 mm.
  • Overweeg het gebruik van winterbanden in de herfst en het voorjaar.

Controleer regelmatig de bandenspanning voor optimale veiligheid.

We hopen dat je wat aan deze tips hebt! Drive safe 😊

Tips voor Veilig Rijden in het Donker

Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen?

Rijschool Vincent Fijan heeft een aantoonbaar hoog slagingspercentage. Dankzij dit slagingspercentage is succes gegarandeerd.

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan