Tips voor faalangst bij rijles

Faalangst tijdens rijlessen is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen treft. In deze blog vind je een aantal praktische tips om beter om te gaan met faalangst tijdens je rijlessen.

Contact

Wat is Faalangst?

Faalangst is de angst om tekort te schieten of te falen in een bepaalde situatie, zoals tijdens rijlessen. Deze angst kan zich op verschillende manieren uiten, zoals nervositeit, paniek of zelfs vermijding van rijlessen. Het is belangrijk om deze gevoelens te herkennen en aan te pakken.

Oorzaken van faalangst bij rijles

De oorzaken van faalangst bij rijles zijn divers, zowel negatieve ervaringen of een gebrek aan zelfvertrouwen zijn redenen die niet onbekend zijn. Het kan ook zijn dat de angst extern is, denk bijvoorbeeld aan de druk van ouders of vrienden. Als je de oorzaak van je faalangst weet kan dit helpen om het effectief aan te pakken.

Tips om Faalangst te Overwinnen:

1: Kies de juiste rijschool

Jouw rijinstructeur is een van de belangrijkste leraren van je leven, want hij of zij leert jou om de rest van je leven veilig de weg op te kunnen gaan. Ga op zoek naar een rijschool met ervaren instructeurs die een persoonlijke aanpak hanteren. Het is erg fijn als je iemand die de tijd neemt om je op je gemak te stellen en je stap voor stap vertrouwd maakt met het autorijden. Rijschool Vincent Fijan is ook gespecialiseerd in rijles bij faalangst.

 

2: Omgaan met fouten

Het leren omgaan met fouten is cruciaal. Zie fouten als leermomenten en niet als mislukkingen. Begin met het accepteren dat fouten maken normaal en onvermijdelijk is. Niemand rijdt perfect, vooral niet in het begin. Uiteindelijk leer je het beste wanneer je fouten maakt en groei je daar ook het meeste van, laat jezelf dus toe om fouten te maken.

Na het maken van een fout, is het nuttig om samen met je rijinstructeur te analyseren wat er misging.

3: Probeer te zorgen voor positieve gedachten

Het is wellicht niet iets waar je vaak bij stilstaat, maar je gedachten hebben een grote invloed op je gedrag. Wees je dus bewust van de manier waarop je tegen jezelf praat. Ga niet aan alles twijfelen, maar ga uit van je krachten. Affirmaties of meditatie kan uiteraard ook helpen bij het omgaan met faalangst. Dat hoeft helemaal niet zweverig te zijn, tegenwoordig zijn er vele apps die je kunnen helpen ontspannen en zelfverzekerd te worden. Ademhalingstechnieken kunnen helpen om stress te verminderen.

 

4: Spreek je angsten uit

Het is belangrijk om te weten waar je angsten vandaan komen zodat je eraan kunt werken. Maak je je zorgen over wat anderen denken? Bedenk de mogelijke redenenen waar je bang voor bent en deel deze angsten met bijvoorbeeld mensen om je heen en je rijinstructeur.

5: Kies voor rijlessen in een automaat

Met een automaat hoef je je geen zorgen te maken over het juiste schakelmoment, wat kan bijdragen aan minder stress tijdens het rijden. Merk je dat het rijden in een handgeschakelde auto teveel stress oplevert kan een automaat een geschiktere optie zijn om je rijervaring zo ontspannen mogelijk te maken. Bespreek dit met je rijinstructeur.

6: Op bepaalde dingen kun je je voorbereiden

Er zijn een aantal dingen waarop je je kunt voorbereiden. Draag bijvoorbeeld comfortabele kledingen en plan je rijlessen op een moment waarop je je energiek en alart voelt. Misschien is het fijn om alvast wat basisprincipes te leren, natuurlijk hoef je niet alles te weten, maar voor jezelf is het fijn als je alvast een aantal verkeersborden en regels weet.

Nog een aantal extra tips:

  • Plan regelmatig lessen in, zodat je vertrouwd raakt
  • Probeer goed voor jezelf te zorgen
  • Het kan beter zijn om koffie te vermijden
  • Vier kleine successen
  • Wees geduldig met jezelf

 

Ben je van plan om te beginnen met rijlessen? Lees dan ook onze blog over hoe je jezelf kunt voorbereiden op je eerste rijles.

Jij kan dit!

Faalangst bij rijlessen is een hobbel op de weg, maar zeker geen doodlopende straat. Met een open houding, het accepteren van fouten en een snufje zelfvertrouwen, kom je er wel. Dus neem de weg zoals hij komt. Jij kan dit, stap voor stap!🚗💪

Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen?

Rijschool Vincent Fijan heeft een aantoonbaar hoog slagingspercentage. Dankzij dit slagingspercentage is succes gegarandeerd.

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan