Veelgestelde vragen motorrijles: Alles wat je wilt weten

Motorrijden biedt een uniek gevoel van vrijheid, maar voordat je de weg op gaat, zijn er veel vragen die je mogelijk hebt over motorrijles. In deze gids behandelen we de veelgestelde vragen over motorrijles, van de verschillende soorten rijbewijzen tot de kosten. Lees verder om alle antwoorden te vinden die je nodig hebt om te beginnen met motorrijles.

Neem contact op
Motorrijles bij Vincent Fijan Capelle aan den IJssel

Soorten motorrijbewijzen

In Nederland zijn er drie soorten motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Elk heeft eigen eisen en beperkingen.

 

A1 Rijbewijs

Leeftijd: Minimaal 18 jaar
Motor: Tot 125 cc, maximaal 11 kW
Eisen: Theorie-examen en twee praktijkexamens (voertuigbeheersing en verkeersdeelname)

 

A2 Rijbewijs

Leeftijd: Minimaal 20 jaar
Motor: Maximaal 35 kW
Eisen: Als je al A1 hebt, alleen een praktijkexamen (verkeersdeelname). Zo niet, dan ook het theorie-examen en beide praktijkexamens.

A Rijbewijs

Leeftijd: Minimaal 24 jaar of 22 jaar als je al twee jaar A2 hebt
Motor: Onbeperkt vermogen
Eisen: Als je al A2 hebt, alleen een praktijkexamen (verkeersdeelname). Zo niet, dan ook het theorie-examen en beide praktijkexamens.

 

Hoe kies je?

Beginner of ervaren?: A1 is voor beginners, A2 voor enigszins ervaren rijders, en A voor degenen die volledig onbeperkt willen rijden.
Leeftijd: Als je jonger bent, zijn A1 en A2 je enige opties.
Type motor: Kies op basis van het type motor dat je wilt rijden.

Kies een categorie die past bij jouw leeftijd, ervaring en het soort motor dat je wilt besturen.

Moet ik eerst mijn autorijbewijs hebben voor het halen van mijn motorrijbewijs?

In Nederland zijn de regels voor het behalen van een motorrijbewijs en een autorijbewijs afzonderlijk geregeld. Je kunt dus direct starten met motorrijlessen zonder eerst je autorijbewijs te halen. Wel zijn er verschillende categorieën voor motorrijbewijzen, namelijk A1, A2 en A, elk met hun eigen voorwaarden en leeftijdsgrenzen.

Voordeel van eerst je autorijbewijs halen

Het behalen van je autorijbewijs voor je motorrijbewijs kan je verkeersinzicht aanzienlijk verbeteren, omdat je al basiskennis en ervaring opdoet in een gecontroleerde omgeving. Dit kan het leren motorrijden makkelijker en veiliger maken.

Wat is de minimumleeftijd voor motorrijles?

In Nederland begint het avontuur van motorrijden officieel op je 18e verjaardag, het moment waarop je in aanmerking komt voor het A1-rijbewijs. Dit is een instaprijbewijs voor lichte motoren met een cilinderinhoud tot 125cc en een maximaal vermogen van 11 kW.

Je kunt beginnen met theorie-examen vanaf 17 jaar. Na het behalen van je theorie kun je wel al praktijklessen volgen op een lichte motor, voor het praktijkexamen moet je minimaal 18 jaar zijn. Elk type rijbewijs vereist een apart examen.

Examens

Om motorrijles te volgen, moet je minstens 17 jaar oud zijn en een geldig theoriecertificaat A of een rijbewijs B hebben. Om het praktijkexamen af te leggen, heb je wel motor-theorie nodig en dat is toch een examen apart!

Theorie-examen: Onderdelen en Tips

Het theorie-examen van de motor bevat 50 vragen en twee testvragen. De oefenvragen tellen niet mee. Van de 50 vragen moet je er minimaal 41 goed beantwoorden.

Soorten vragen

De vragen die je kunt verwachten variëren. Je krijgt onder andere:

  1. Meerkeuzevragen
  2. “Hotspot”-vragen (Waar je iets moet aanklikken)
  3. Sleepvragen
  4. Ja/Nee vragen

 

Op de site van CBR kun je een aantal voorbeelden zien.

Slaagpercentages en statistieken

Het slagingspercentage voor het motor theorie-examen lag in 2021 op 50,2%

Examen: Praktijk

De motorexamens zijn opgesplitst in twee hoofdonderdelen:

Algemene Voertuigbeheersing (AVB)

Algemene Verkeersdeelname (AVD)

Examenplanning

Je rijinstructeur adviseert je over de beste tijd voor je praktijkexamen. Je vult een aanvraagformulier in en een gezondheidsverklaring op de CBR-website. Na goedkeuring plant de rijschool je in en ontvang je een oproepkaart.

AVB Examen

Het AVB-examen is je eerste stap naar een motorrijbewijs. Het bestaat uit 7 oefeningen uit 4 clusters, waarvan 4 verplicht zijn. Je moet een geldig theoriecertificaat A of rijbewijs B hebben om dit examen te doen. Voor het A1 rijbewijs is het AVB examen verplicht, voor A2 en A gelden regels afhankelijk van je situatie.

AVD Examen

Het AVD-examen duurt 55 minuten en focust op je verkeersinzicht en rijgedrag. Je rij-instructeur en examinator volgen je in een aparte auto en geven instructies via een ontvanger in je helm. Na afloop krijg je direct feedback. Lees er hier meer over.

Kan ik met een buitenlands rijbewijs motorrijden in Nederland?

Ja, je kunt met een buitenlands rijbewijs motorrijden in Nederland, maar er zijn voorwaarden. Als je rijbewijs is afgegeven in een EU- of EER-land, is het meestal direct geldig. Voor rijbewijzen van buiten deze gebieden geldt een termijn van maximaal 185 dagen na vestiging in Nederland. Daarna moet je een Nederlands rijbewijs halen. Er kunnen aanvullende eisen zijn, zoals een internationaal rijbewijs of een officiële vertaling. Raadpleeg de RDW-website voor de meest actuele informatie.

Kosten van motorrijlessen in Nederland

De kosten van motorrijlessen kunnen variëren, afhankelijk van de rijschool en het type rijbewijs dat je wilt behalen. Gemiddeld kun je rekenen op 800 tot 1200 euro voor het behalen van je motorrijbewijs.

Kledingvoorschriften voor motorrijlessen

Tijdens motorrijlessen is het dragen van beschermende kleding verplicht. Dit omvat een goedgekeurde helm, handschoenen, een motorjas, motorbroek en motorlaarzen.

Motorrijlessen in de wintermaanden

Ja, het is mogelijk om motorrijlessen te volgen in de winter, maar houd er rekening mee dat het weer kouder en onvoorspelbaarder kan zijn. Zorg ervoor dat je je warm aankleedt en let extra op de wegomstandigheden.

Kledingvoorschriften voor motorrijlessen

Tijdens motorrijlessen is het dragen van beschermende kleding verplicht. Dit omvat een goedgekeurde helm, handschoenen, een motorjas, motorbroek en motorlaarzen.

Klaar om de weg op te gaan?

Nu je alle essentiële informatie hebt over motorrijlessen in Nederland, ben je goed voorbereid om je motoravontuur te beginnen. Kies het juiste rijbewijs, bereid je voor op de examens en houd rekening met de kosten en kledingvoorschriften. Veel succes op de weg en geniet van het gevoel van vrijheid dat motorrijden te bieden heeft!

Nog vragen over motorrijles?

Waarom stel je ze niet gewoon? Wij beantwoorden je vragen graag! Stuur een mail naar info@vincentfijan.nl

Meer informatie?


"(Vereist)" geeft vereiste velden aan

Waarom kiezen voor Autorijschool Vincent Fijan?

  • Ervaren instructeurs met een persoonlijke aanpak
  • Rijles wanneer het jou uitkomt!
  • Hoog slagingspercentage voor gegarandeerd succes
  • Speciale begeleiding bij faalangst en autisme
  • Ondersteuning bij het behalen van je theorie-examen

Recensies

28 reviews

google recensies

Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen?

Rijschool Vincent Fijan heeft een aantoonbaar hoog slagingspercentage. Dankzij dit slagingspercentage is succes gegarandeerd.

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan