Voor het eerst alleen rijden na het behalen van je rijbewijs

Het behalen van je rijbewijs en het maken van je eerste autorit alleen kan een spannende ervaring zijn. Voorheen reed je altijd onder begeleiding van een instructeur, die indien nodig kon ingrijpen. Nu is het moment aangebroken waarop je zelfstandig gaat rijden. Het is normaal om je een beetje angstig te voelen, maar weet dat je door professionals bent goedgekeurd om zelfstandig te rijden. Als zij denken dat je er klaar voor bent, kun je op jezelf vertrouwen! Hier zijn enkele tips voor je eerste solo ritje.

Contact
Tips voor de eerste keer alleen rijden na het behalen van je rijbewijs

Tip 1: Alleen rijden nog te spannend?

Vind je het nog te spannend om alleen de weg op te gaan? Vraag iemand met ervaring om mee te rijden in het begin. Je kunt feedback krijgen en vragen stellen aan iemand met ervaring over situaties waar je je onzeker over voelt. Op deze manier kun je vertrouwen opbouwen om alleen te weg op te gaan.

 

Tip 2: Stel je auto goed af

Voordat je vertrekt, zorg ervoor dat alles in de auto naar jouw wens is ingesteld. Dit omvat het aanpassen van de stoel, spiegels en het stuur. Door je comfortabel te voelen in je auto, kun je je beter ontspannen en focussen.

Tip 3: Probeer afleidingen te beperken

Als nieuwe bestuurder is het cruciaal om afleidingen te minimaliseren. Wanneer je voor het eerst gaat rijden is het vaak een stukje moeilijker om met afleidingen om te gaan. Zet daarom bijvoorbeeld de radio even wat zachter, ook is het een slim plan om je telefoon op stil te zetten!

 

Tip 4: Plan je route

Onbekendheid met de weg kan voor extra stress zorgen. Probeer routes te kiezen die je al kent of plan je route van tevoren met behulp van navigatieapps zoals Google Maps. Dit kan je helpen om je zelfverzekerder en minder nerveus te voelen.

Tip 5: Blijf vooral rijden en ervaring opdoen

Een belangrijke tip is om te blijven oefenen. Rijervaring opdoen is essentieel. Hoe meer je rijdt, hoe comfortabeler en zelfverzekerder je je zult voelen achter het stuur. En rijden kan ook zeker leuk zijn! Ga bijvoorbeeld eens met wat vrienden op pad, doordat je meer rijdt raak je vanzelf vertrouwd met verschillende verkeersscenario’s.

 

Tip 6: Blijf kalm en laat je niet opjagen

Als je merkt dat je gespannen bent, neem dan even de tijd om rustig adem te halen. Concentreer je op de weg en raak niet in paniek. Laat je vooral niet opjagen door andere automobilisten. Onthoud dat je de nodige training en beoordeling hebt gehad om alleen te rijden. Vertrouw op de kennis en vaardigheden die je tijdens je rijlessen hebt opgedaan.

Tip 7: Oefen op een rustige plek

Als aanvulling op het regelmatig rijden, is het ook een goed idee om te oefenen op rustige en minder drukke plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld een rustige woonwijk zijn waar niet veel verkeer is. Op deze plekken kun je in een ontspannen omgeving werken aan je basisvaardigheden.

Tijd voor je eerste solo rit!

Hopelijk heb je wat aan deze tips gehad en ben je wat geruster over de eerste keer dat je alleen de weg opgaat. Je hebt hard gewerkt om hier te komen, dus neem de tijd om trots te zijn en vertrouw op jezelf! Lees ook onze blog met tips als je in het donker gaat rijden.

Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen?

Rijschool Vincent Fijan heeft een aantoonbaar hoog slagingspercentage. Dankzij dit slagingspercentage is succes gegarandeerd.

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan