Waarom en wanneer kiezen voor automaat rijles?

Als je voor het eerst begint met het leren rijden, sta je voor een belangrijke beslissing: kies je voor automaat rijlessen of ga je voor een traditionele handgeschakelde auto? Ook zou het kunnen dat je tijdens het lessen besluit over te stappen naar een automaat. Hier lees je alles over het nemen van rijlessen in een automaat.

Contact

Voordelen van automaat rijlessen

Laten we beginnen met de voordelen van het kiezen voor automaat rijlessen. Een automaat heeft geen koppelingspedaal en een versnellingspook, waardoor het rijden over het algemeen eenvoudiger is dan in een handgeschakelde auto. Hier zijn enkele redenen waarom automaat rijles aantrekkelijk kan zijn:

1. Gemakkelijker te leren

Een automaat vereist geen ingewikkelde coördinatie tussen het gaspedaal, de rem en de koppeling. Dit maakt het gemakkelijker voor beginners om te leren rijden omdat ze zich kunnen concentreren op het begrijpen van de basisprincipes van het rijden zonder zich zorgen te hoeven maken over het schakelen. Statistieken tonen aan dat leerlingen die kiezen voor rijles in een automaat sneller slagen. Minder lessen nodig, dus ook kostenbesparend.

 

2. Minder stress

Met een automaat hoef je je geen zorgen te maken over het juiste schakelmoment, wat kan bijdragen aan minder stress tijdens het rijden. Dit kan vooral handig zijn in druk verkeer of bij het manoeuvreren in lastige verkeerssituaties.

 

3. Steeds meer automaten op de weg

Hoewel er nog veel handgeschakelde auto’s zijn wordt het rijden in een automaat steeds populairder en sommige automerken hebben zelfs aangekondigd dat ze in de toekomst alleen nog automaten zullen produceren. Dat maakt de drempel voor een automaatrijbewijs een stukje lager.

Wanneer kiezen voor automaat rijles?

Nu je op de hoogte bent van de voordelen van automaat rijlessen, is het tijd om te overwegen wanneer het de juiste keuze voor jou kan zijn:

 

Ideaal voor Faalangst of Rijangst

Onze ervaring is dat rijles in een automaat vaak beter werkt voor mensen met faalangst of rijangst. Je kunt je meer focussen. Als je merkt dat schakelen en het coördineren van pedalen tijdens het rijden je angst of stress bezorgen, kan een automaat een geschiktere optie zijn om je rijervaring zo ontspannen mogelijk te maken.

Minder complexiteit en sneller slagen

Geen koppeling, geen schakelen; rijden in een automaat is simpeler en laat je meer concentreren op de verkeerssituatie. Dit kan leiden tot een snellere vooruitgang in je rijlessen en een grotere kans om snel te slagen voor je rijexamen.

Met minder technische aspecten om te beheersen, kunnen beginnende bestuurders zich meer richten op het ontwikkelen van defensieve rijvaardigheden, het begrijpen van verkeersregels en het leren omgaan met verschillende verkeerssituaties.

 

Tussendoor wisselen van handgeschakeld naar automaatrijlessen

Het komt wel eens voor dat mensen die oorspronkelijk kozen voor handgeschakelde rijlessen, later besluiten over te stappen naar automaatrijlessen. Deze verandering kan om verschillende redenen voorkomen en is volkomen begrijpelijk.

Een van de belangrijkste redenen voor deze overstap is vaak het gevoel van overweldiging of frustratie bij het leren schakelen en coördineren van pedalen in een handgeschakelde auto. Sommige leerlingen merken dat ze meer moeite hebben dan ze aanvankelijk hadden verwacht, en dit kan leiden tot onzekerheid en angst tijdens de rijlessen. In zulke gevallen kan het overschakelen naar een automaat een manier zijn om het zelfvertrouwen te herstellen en de stress te verminderen, wat het leerproces ten goede kan komen. Bespreek dit soort dingen altijd met je rijinstructeur.

Kan ik later overstappen naar een hankgeschakelde auto?

Wanneer je het praktijkexamen aflegt in een automatische auto, wordt op je rijbewijs de code 78 vermeld. Met dit rijbewijs mag je alleen automatische auto’s besturen. Als je wilt overschakelen naar een auto met een handgeschakelde versnellingsbak, heb je een volwaardig rijbewijs B nodig. Je hoeft hiervoor geen nieuw theorie-examen af te leggen, alleen een praktijkexamen.

 

Is automaat rijden makkelijker?

Veel mensen ervaren automaat rijden als gemakkelijker dan rijden met een handgeschakelde versnellingsbak. Dit komt omdat je bij een automaat niet hoeft te schakelen, wat het proces van rijden vereenvoudigt. Hierdoor is het in sommige opzichten minder complex en minder veeleisend voor de bestuurder, vooral in druk verkeer. Echter, de ervaring kan variëren van persoon tot persoon, en sommige mensen geven de voorkeur aan handgeschakelde auto’s vanwege de controle die ze bieden.

Waarom niet kiezen voor een automaat rijbewijs?

1. Beperkte keuze

Als je leert rijden in een automaat, beperk je je keuzevrijheid bij het huren of kopen van een auto. Handgeschakelde auto’s zijn nog steeds wijdverspreid, en het beheersen van die vaardigheid kan handig zijn als je ooit in een handgeschakelde auto moet rijden.

2. Het gevoel van handgeschakeld

Sommige mensen genieten van de betrokkenheid en het gevoel van controle dat handgeschakelde auto’s bieden. Met een automaat mis je mogelijk dat hands-on aspect van het rijden.

Conclusie:

Automaat rijlessen worden steeds populairder vanwege hun eenvoud, minder stressvolle rijervaring en het feit dat steeds meer auto’s met automatische transmissie op de weg verschijnen. Voor mensen met faalangst, rijangst of de wens om sneller te slagen, kunnen automaat rijlessen een uitstekende optie zijn. Het belangrijkste is dat je comfortabel en zelfverzekerd achter het stuur zit, ongeacht het type auto dat je kiest.

Nog meer lezen?

Hieronder vind je de laatste blogs!

Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen?

Rijschool Vincent Fijan heeft een aantoonbaar hoog slagingspercentage. Dankzij dit slagingspercentage is succes gegarandeerd.

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan