Wat doe je bij je eerste rijles

Je eerste rijles staat voor de deur of je bent jezelf alvast aan het oriƫnteren, dan komen er vast veel vragen op over wat je kunt verwachten bij je eerste rijles. In deze blog lees je wat er ongeveer komt kijken en wat je doet bij je eerste rijles.

Contact

Wat kun je verwachten bij je eerste rijles?

Wat je allemaal kunt verwachten tijdens je eerste rijles zal niet altijd hetzelfde zijn en verschillen per rijschool, instructeur en situatie. Meestal heb je een datum voor je eerste rijles gepland en komt de instructeur je thuis ophalen. Op dat moment ontmoet je jouw rijinstructeur, die je waarschijnlijk een kort overzicht zal geven van wat de les gaat inhouden. Dit is een uitstekend moment om eventuele vragen te stellen of zorgen te delen, wees ook vooral eerlijk als je het spannend vindt.

De instructeur zal je vervolgens de basisfuncties uitleggen, zoals de werking van de koppeling, rem, gaspedaal en het stuur. Ook zal de instructeur aandacht besteden aan de juiste instelling van de stoel, spiegels, et cetera, zodat je de auto comfortabel in kan stellen.

Wat doe je bij je eerste rijles?

Je eerste les zal waarschijnlijk bestaan uit het leren bedienen van de auto en het maken van eenvoudige manoeuvres, zoals rechtdoor rijden, stoppen en sturen. De focus zal liggen op het wennen aan de auto en het opbouwen van een basisniveau van comfort en controle. Het kan zijn dat je niet meteen het drukke verkeer in gaat, maar begint op een rustige plek om de basisprincipes onder de knie te krijgen. Wees niet bang dat er iets fout gaat, de instructeur heeft een eigen set pedalen en kan ingrijpen.

Tips voor je eerste rijles

1. Probeer ontspannen te zijn

Tijdens je eerste rijles is het normaal om nerveus te zijn, maar probeer kalm en ontspannen te blijven. Ademhalingstechnieken kunnen helpen om stress te verminderen. Heb vertrouwen in jezelf en wees positief.

2. Wees niet bang om fouten te maken

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij je eerste rijles en eigenlijk bij elke rijles, is dat het volkomen normaal en zelfs verwacht wordt dat je fouten maakt. Elke fout geeft je de kans om iets nieuws te leren.

3. Neem je identiteitsbewijs mee

Naast dat je bij je rijexamen een geldig identiteitsbewijs nodig hebt, is het officieel ook verplicht om tijdens het rijlessen een ID mee te nemen. Neem deze dus altijd voor de zekerheid mee.

4. Draag comfortabele kleding

Tijdens je rijles wil je je comfortabel voelen, zorg dus dat je de juiste kleding en schoenen draagt. Slippers en hakken zijn bijvoorbeeld niet aan te raden. Draag kleding die niet beperkend is en schoenen met dunne zolen die een goede grip bieden op de pedalen.

 

Benieuwd naar meer tips? Bekijk onze blog met 8 tips voor je eerste rijles.

Belangrijk tijdens en na je eerste rijles

Voordat je klaar bent met je eerste rijles is het altijd goed om nog even te reflecteren met je instructeur. Wat ging er goed? Waar kun je verbetering zien? Stel vooral alle vragen die je hebt. Ga natuurlijk ook even bij jezelf na wat je van de rijles vond en of je een goed gevoel hebt bij de gekozen rijschool. Als je er zeker van bent is het handig om je volgende rijlessen van tevoren in te plannen. Regelmaat ondersteund vooruitgang over het algemeen sterk!

Succes met je eerste rijles!

We hopen dat je een klein beeld hebt gekregen over hoe je eerste rijles eruit ziet en waar je op kan letten. We wensen je heel veel succes bij je eerste rijles. En als je nog vragen hebt neem vooral contact op!

Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen?

Rijschool Vincent Fijan heeft een aantoonbaar hoog slagingspercentage. Dankzij dit slagingspercentage is succes gegarandeerd.

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan