Waar moet je op letten tijdens het rijexamen? - 7 Handige tips

Sta je op het punt je rijexamen te doen en wil je niets aan het toeval overlaten? In dit artikel delen we 7 handige tips die je helpen scherp, gefocust en klaar voor succes te zijn. Dit is hoe je de meest voorkomende valkuilen vermijdt en met vertrouwen het examen tegemoet gaat.

Contact
Waar moet je op letten tijdens het rijexamen

1. Controle en observatie bij het wegrijden

De eerste indruk is altijd belangrijk, ook op het rijexamen. Het correct starten van de auto en veilig wegrijden is je eerste kans om de examinator te laten zien dat je de auto onder controle hebt. Dit betekent niet alleen het correct gebruiken van de koppeling en het gas, maar ook het tonen van goed observatievermogen. Kijk in je spiegels, over je schouder en wees je bewust van je omgeving voordat je de weg op gaat. Dit toont aan dat je andere weggebruikers niet hindert en veiligheid voorop stelt.

 

2. Ruimte en snelheid op de weg

Een goede bestuurder weet hoe belangrijk het is om de juiste afstand te bewaren en de snelheid aan te passen aan de omstandigheden. Dit betekent voldoende ruimte laten voor, achter en naast je auto, zodat je genoeg tijd hebt om te reageren op onverwachte situaties. Een juiste snelheid aanhouden is ook cruciaal; wees vlot waar het kan, maar wees ook bereid om te vertragen wanneer de situatie dit vereist. Dit evenwicht toont aan dat je zowel bedachtzaam als bekwaam bent.

3. Vooruitkijken en anticiperen op kruispunten

Kruispunten kunnen uitdagend zijn, vooral tijdens een examen. Het is essentieel om goed vooruit te kijken en je snelheid aan te passen aan wat er voor je ligt. Ken de verkeersregels en pas deze correct toe, terwijl je ook andere weggebruikers in de gaten houdt. Communicatie is hierbij key; gebruik je richtingaanwijzers tijdig om je intenties duidelijk te maken. Dit toont aan dat je proactief en attent bent, twee kwaliteiten van een veilige bestuurder.

 

4. Let op bij het in- en uitvoegen

De vaardigheid om soepel in en uit te voegen is een teken van een ervaren bestuurder. Zorg ervoor dat je niemand hindert en sluit veilig aan in het verkeer. Dit aspect van het rijexamen test je vermogen om beslissingen te nemen en je aan te passen aan de stroom van het verkeer.

Hoe voeg je veilig in en uit?

Veilig in- en uitvoegen op de weg vraagt om aandacht en rust. Begin met goed rondkijken en gebruik je spiegels om te zien wat er om je heen gebeurt. Vaak kun je van tevoren al inschatten waar je het beste in kunt voegen. Maak gebruik van de kijktechniek die je hebt geleerd en laat vervolgens met je richtingaanwijzer zien wat je van plan bent. Dit geeft anderen de kans om rekening met je te houden. Zorg dat je snelheid past bij het verkeer waar je bij wilt komen of waar je vanaf gaat. Zoek een veilige plek om in te voegen of te verlaten, zonder haast. Met een duidelijk signaal en een vloeiende beweging voeg je in of uit.

5. Veilig inhalen en rijstrookwisselingen

Het is belangrijk om je omgeving goed in de gaten te houden en op het juiste moment te handelen. Kijk hiervoor altijd goed in je binnen- en buitenspiegels. Laat aan andere weggebruikers weten wat je van plan bent door tijdig je richtingaanwijzer te gebruiken. Zo laat je zien dat je respect hebt voor iedereen op de weg en draag je bij aan een veilige reis voor iedereen.

 

6. Bijzondere Weggedeelten en Verkeerssituaties

Speciale aandacht moet worden besteed aan bijzondere weggedeelten zoals voetgangersoversteekplaatsen, rotondes, en meer. Deze plekken vragen om jouw volle aandacht en een goede kennis van de regels. Je kijkgedrag en snelheidsaanpassingen in deze situaties laten zien dat je een verantwoordelijke en vooruitdenkende bestuurder bent.

7. Uitvoeren van Bijzondere Verrichtingen

Bijzondere verrichtingen zoals parkeren, keren op de weg of achteruit rijden, tonen je technische vaardigheden en controle over het voertuig. Het is belangrijk dat deze manoeuvres worden uitgevoerd op een veilige, doordachte manier, terwijl je rekening houdt met andere weggebruikers.

 

Hoe kan ik mijn zenuwen onder controle houden tijdens het rijexamen?

Zenuwen zijn normaal, maar te veel stress kan je prestaties beïnvloeden. Zorg ervoor dat je voldoende rijlessen hebt gehad en je comfortabel voelt bij het besturen van de auto en het uitvoeren van de vereiste manoeuvres. Een goede voorbereiding geeft zelfvertrouwen.

Probeer de dag voor het examen iets ontspannends te doen en probeer lekker uit te rusten.

Als zenuwen een grote rol spelen, kan een faalangstexamen een uitkomst bieden. Dit examen biedt meer tijd en een rustigere setting, wat kan helpen om angst te verminderen en je ware rijvaardigheid te tonen.

Last van faalangst? Lees ook onze tips voor faalangst bij rijles.

Wat als ik een fout maak tijdens het examen?

Iedereen maakt fouten en examinatoren weten dit. Het is belangrijker hoe je reageert op een fout dan de fout zelf. Blijf kalm, corrigeer jezelf indien mogelijk en ga verder. De beoordeling gaat over de structuur van de hele rit en hangt slechts in een klein deel van de gevallen af van een enkel incident. Lees ook: De meest gemaakte fouten tijdens het rijexamen

Hoeveel lessen heb ik nodig voordat ik examen doe?

In Nederland wordt gemiddeld gesproken over een richtlijn van 35 tot 40 rijlessen voor iemand zonder eerdere rijervaring. Dit is slechts een schatting; sommige leerlingen hebben meer lessen nodig, terwijl anderen met minder lessen klaar kunnen zijn voor het examen.

Het aantal rijlessen dat je nodig hebt voordat je op examen gaat, kan sterk variëren per persoon. Dit hangt af van verschillende factoren zoals eerdere ervaring met autorijden en hoe vaak je rijlessen volgt.

Succes met je rijexamen!

Door deze tips te volgen en je goed voor te bereiden, vergroot je je kansen op het succesvol afronden van je rijexamen. Onthoud dat veilig rijden niet alleen voor het examen is, maar een levenslange verantwoordelijkheid. Succes!

Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen?

Rijschool Vincent Fijan heeft een aantoonbaar hoog slagingspercentage. Dankzij dit slagingspercentage is succes gegarandeerd.

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan